Un camí cap a l'autèntic autoconeixement

RELATS PEDAGÒGICS I TERAPÈUTICS

El coaching, que suposa un acompanyament en el procés de canvi del client, disposa d’un munt d’eines i recursos per poder assolir els objectius amb èxit i des de diferents perspectives i models.

Hi ha un conjunt d’eines que es poden agrupar dins d’una categoría que podriem definir com a més «literari». En aquest sentit, no és res nou d’ara, i des de sempre s’han utilitzat contes, històries, al·legories, metàfores, storytellings…, explicades verbalment o per escrit, per transmetre idees, missatges i moralitat, tot convidant a l’oient a pensar, sentir i treure conclussions sobre algun tema, creença, valor… per posicionar-se i revisar-lo. Pot semblar superficial, però un relat ben tramat, escrit i transmès pot arribar a tocar molts resorts i a remoure moltes coses internes en la persona. Per això és un dels recursos preferits per mi. A continuació exposaré en quin sentit poden influir en la persona implicada en el seu procés de canvi la construcció i comunicació dels que he anomenat RELATS PEDAGÒGICS I TERAPÈUTICS. Els 7 criteris, arguments i hipòtesi que em fan crear aquesta potent eina i recurs pel canvi personal són els següents.

Els 7 pilars dels relats pedagògics i terapèutics

  1. Qualsevol conte, relat o història inventada o ficticia és un esquema amb elements simbòlics que formen part de l’inconscient col·lectiu. En el procés de coaching és important conèixer el relat o conte preferit pel client i aprofundir en ell.
  2. L’inconscient col·lectiu ens arrossega, sense adonar-nos, com un riu cabdalós, i ens impregna, contra la voluntat, d’elements positius i d’altres limitants. En la fase incial del procés de coaching és fonamental indagar en ells.
  3. El fet que connectem, que ens agradi, que no suportem una història o que ens embadaleixi cada vegada que la llegim o escoltem pot ser degut a molt motius. I un molt potent d’aquests motius és la identificació normalment inconscient que fem amb aquells elements positius o limitants (valors, creences, emocions, judicis…) implícits en la història. En aquesta fase cal pujar a la consciència allò fins ara inconscient.
  4. L’anàlisi i la presa de consciència d’aquests elements que romanen en l’ADN del relat i de com intervenen en el devenir de la trama i en el seu final serveix per descobrir el nostre guió de vida i concloure si el volem mantenir o el volem canviar. És el moment de decidir i concretar els focus d’acció i plantejar objectius concrets de canvi.
  5. Tenint clar quins són els elements limitants clau sobre els que volem treballar i havent delimitat bé els objectius, podem començar a reconstruir el conte preferit del client, per tant, el seu guió de vida.
  6. En la fase de reconstrucció, aplico els RELATS PEDAGÒGICS ESTÀNDAR, que ja tinc confeccionats i guardats el el «banc de contes», triant els més adients segons el cas.
  7. En la fase final del procés de coaching confecciono els RELATS PEDAGÒGICS «A MIDA», creats a partir de la constel·lació de dades recollides a través de totes les sessions.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: