Un camí cap a l'autèntic autoconeixement

Què és l’Anàlisi Transaccional?

El psicòleg Eric Berne a la dècada dels anys 60 va desenvolupar una interessant teoria que tracta sobre l’anàlisi dels processos d’autoconeixement i de comunicació humana. Li va posar el nom d’Anàlisi Transaccional i ha estat aplicada a diferents camps com el coaching, la psicoteràpia, les relacions humanes, l’educació i el món empresarial. Aquest enfocament destaca per les següents característiques generals:

  • Es tracta d’una filosofia positiva i de confiança en la persona.
  • És aplicable a situacions de la vida quotidiana.
  • Es centra en els intercanvis que hi ha entre persones.
  • El llenguatge que utilitza és senzill i clar.

Aquest model psicològic parteix del principi de que tot ser humà neix emocionalment saludable i que degut al procés de socialització, pot adoptar conductes inadequades que fan mal a la seva vida i a les relacions interpersonals. També sosté que l’individu és responsable dels seus sentiments, pensaments i conductes i que porta dins seu la capacitat creativa de modificar la seva vida. La persona decideix el seu propi destí, per tant també pot canviar les decisions preses.

Un dels conceptes més coneguts de l’Anàlisi Transaccional és el dels Estats del jo, que divideix en tres els estats de la personalitat de l’individu: l’estat PARE, l’estat ADULT i l’estat NEN.

  • L’estat PARE és aquell que reproduïm segons patrons apresos dels nostres pares o figures que han influït en la nostra vida. És un comportament que neix d’haver integrat en la nostra manera de ser una sèrie de valors, creences, moral, tradicions, prejudicis, cultura… Es basa, doncs en aprenentatges i és la part més “tradicional” de la nostra manera de ser. L’estat PARE respon al que s’ha de fer.
  • L’estat ADULT és aquell en el que apliquem la nostra capacitat raonadora per analitzar una situació de la manera més objectiva possible per prendre una decisió. Dins del nostre estat adult, actuem d’una manera reflexiva, deixant de costat els sentiments i aquelles creences i pensaments que poden ser subjectius. L’estat ADULT respon al que convé fer.
  • L’estil o estat de comportament NEN és aquell en el que actuem segons el que ens dicten els nostres sentiments i emocions de la manera més primària. Quan tenim reaccions des del nostre NEN no pensem, reflexionem ni valorem si està bé o no la nostra manera d’actuar. Funcionarem de manera espontània perquè algun estímul haurà despertat algun sentiment d’alegria, por, ràbia o tristesa. L’estat NEN respon al que et ve de gust.

Només amb aquestes tres descripcions, series capaç d’identificar quin és l’estat de la teva personalitat que més fas servir? Et convé que sigui així? T’agradaria tenir altres alternatives? T’interessa saber més?

Aquesta és la primera entrada, i introductòria, al seguit d’escrits que aniré publicant de forma periòdica dins de la categoría ANÀLISI TRANSACCIONAL. Propera publicació: EGOGRAMA, COM SABER INDENTIFICAR ELS PROPIS ESTATS DEL JO

Si voleu rebre la notificació de les properes publicacions, només teniu que subscriure-us al blog, al lateral superior esquerre de la pantalla.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: