Un camí cap a l'autèntic autoconeixement

PRO-VACUNES, ANTI-VACUNES, NEGACIONISTES, MANIPULADORS I MENTIDERS

DILLUNS, 10 DE MAIG

En el grup de whatsapp que tenim cinc amics de la infància amb els quals ens estimem de cor, de manera incondicional, parlàvem al voltant de la vacunació contra la COVID. Tots som de la quinta dels nascuts sobre l’any 1964, de tal manera que ens tocava el torn per demanar posar-nos-la aquesta mateixa setmana. “Jo tinc hora per demà”, deia un. I l’altre: “Ah doncs a mi ja me l’han posada”, deia l’altre. I algú preguntava: “I tens algun símptoma?”…

Poc després em va arribar el torn a mi. “I a tu Pep, quan te la posen?”. “Doncs jo, de moment no me la penso posar”, vaig respondre. A la qual cosa, un dels meus amics de la infància va replicar: “Ets un negacionista”.  I no passa res, perquè jo sé que era una broma autèntica; ell em coneix bé i jo a ell també. Hem rigut i punt. Però en un context diferent al d’una broma entre amics, aquesta mateixa frase es pot convertir en una llança emmetzinada creada de forma premeditada per fer callar veus o pensaments que s’allunyin del camí per on circula el ramat.

DIMECRES 12 I DIJOUS 13 DE MAIG (i potser algun altre dia que no he escoltat la ràdio)

Aproximadament, sobre les 8 del matí, hora en la que deixo a la meva filla petita a l’institut. Una emissora de ràdio catalana en nom de la qual comença per R i acaba amb 1, programa conduit per un locutor el nom del qual comença per J i acaba per e. Comentaris al voltant de les vacunacions contra la COVID. El bon locutor, líder d’audiència a Catalunya, estic segur que des de la seva més profunda bona intenció, diu que els qui decidim no vacunar-nos som insolidaris, negacionistes, individualistes, que no sabem treballar en equip… i algun altre comentari generalitzador, etiquetador, pur judici de valor. I, com a tal, ofensiu, irrespectuós, arrogant i prepotent.

D’entrada, simplement vull manifestar que mai en el seu programa, ni en cap altre que jo hagi escoltat a través d’un mitjà de comunicació de ràdio o de televisió amb audiència i popularitat similar, he escoltat cap convidat metge ni cap altre professional mèdic ni de disciplines properes que hagin pogut defendre el posicionament de no vacunar-se. I no és que no hi hagi arguments per fer-ho, ni professionals reconeguts, sinó simplement que no se’ls ha donat l’oportunitat de fer-ho públicament. I els qui s’han atrevit a donar punts de vista diferents sobre la pandèmia, les dades que l’envolten i la forma d’afrontar-la, ho han tingut de fer per mitjans alternatius i minoritaris, havent estat ridiculitzats, censurats o fins i tot amenaçats.

On és la llibertat d’expressió i d’opinió? En quin món vivim? On hem arribat, que personatges reconeguts per l’opinió pública com a grans comunicadors es permeten el luxe de jutjar, insultar o menysprear idees que no coincideixen amb les seves? Perquè al cap i a la fi, estem parlant d’idees, fins i tot m’atreveixo a dir que de creences. La meva professió és la pedagogia, i reconec la meva ignorància en el moment d’avaluar les bases científiques, epidemiològiques, mèdiques… d’una malaltia, d’un virus o d’una pandèmia. Però un periodista està més preparat per fer-ho i, a més, amb dret a jutjar als qui no pensen com ell i anar fent publicitat sobre la bondat dels qui es vacunen i la maldat dels qui decidim no fer-ho?

Senyors i senyores, no podem saber de tot, només faltaria, i quan jo decideixo no vacunar-me, igual que quan vaig decidir fa deu anys de¡xar de vacunar-me de la grip tot i sent grup de risc (diabetis tipus 1) ho faig sense fer mal a ningú i assumint les conseqüències. I ho faré amb arguments que algú es creurà amb el dret de jutjar, ridiculitzar o criticar, però respecte els quals  reclamo la llibertat a defendre:

  1. No contribuir a la carrera esbojarrada i lucrativa de determinades indústries que, de dels meus valors, no haurien de prioritzar els seus en termes purament de beneficis econòmics.
  2. La consideració que el propi sistema immune del ser humà està preparat per crear els mecanismes que calguin per afrontar un virus. Els meus pares, ja grans, de 87 anys han passat Covid. Coneguts i familiars més joves que ells, també. Alguns ho han passat més malament que uns altres. Per a mi, l’evidència de l’existència del virus és clara, mai ho he negat i, tot i així, per no voler la vacuna, se’m titlla de negacionista! Potser fins i tot jo he estat contagiat i he estat asimptomàtic; la meva filla fa un any va passar uns quants dies sense el sentit de l’olfacte, quan encara nio gairebé és parlava d’això com un símptoma possible de Covid.
  3. Posar en entredit quantitat de dades estadístiques que ens han anat mostrant durant mesos i mesos, incomprensibles en algunes ocasions, incoherents i contradictòries unes altres. Tenir la sensació de desconcert per sentir no et pots refiar de cap noticia, sigui quina sigui la font: TV3, Telecinco… és igual el color de l’emissora… Desconcert, incertesa, manipulació…

DISSABTE 16 DE MAIG

Al vestuari del club on hem fet el partit de pàdel de cada setmana. Li pregunto al meu company si ha notat algun efecte després de la vacuna. Em comenta que no i ell em pregunta que si jo ja he demanat hora. Li responc que la meva intenció és no vacunar-me. 2-3 segons de silenci que és interromput per un home d’uns 70 anys que es trobava allà: “Aquests que no es vacunen són uns insolidaris”. Crec que no cal dir res i ell segueix: “Haurien d’emmalaltir de Covid i que el metge els negués l’atenció”.

Ara si que les meves paraules no convenia que es quedessin donant voltes per dins meu: “Potser el problema està en que no som capaços de respectar les opinions i decisions de tothom”. La conversa s’ha acabat aquí. Conec aquest home de fa molts anys. Potser ell mai s’havia fixat en mi. Però jo sé que és un dels que fa no més d’un parells d’anys participava en les timbes de pòquer en un espai interior de les instal·lacions del club, envoltat d’un núvol de fum de puros i prohibint el pas de nens i nenes, fills d’altres socis, que volien entrar a jugar a la sala. Una estona més tard, l’he vist marxar del club sense mascareta.

VACUNA SI O NO? DRET A DECIDIR

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Una idea sobre “PRO-VACUNES, ANTI-VACUNES, NEGACIONISTES, MANIPULADORS I MENTIDERS”

A %d blogueros les gusta esto: