Un camí cap a l'autèntic autoconeixement

MINDFULNESS I INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL

MINDFULNESS? QUÈ ÉS AIXÒ?

En el post del 18 de maig de 2020 feia una explicació introductòria a la intel·ligència emocional i la definia com un conjunt d’habilitats i capacitats que tenem a veure amb la qualitat de comunicació que tenim amb nosaltres mateixos (habilitats intrapersonals) i també amb els altres (habilitats interpersonals). Les habilitats intrapersonals són aquelles amb les que prenem consciència de les nostres emocions, pensaments, creences… i aprenem a regular-los. Doncs bé, el Mindfulness arriba a nosaltres amb aquest nom d’uns anys ençà per ensenyar-nos com podem augmentar el nivell d’autoconsciència i d’autoregulació dels nostres estats interns. Això no significa que el Mindfulness no tracti les relacions interpersonals, sinó que, de retruc, aquestes seran millors si aconseguim connectar primer amb nosaltres mateixos. Per que m’entengueu, serà molt més fàcil gestionar un estat d’ira generat per una discussió amb la nostre parella, els nostres fills o la nostra cap si el nostre espai interior a pres posessió de forma autogestionada d’un estat de pau i tranquil·litat. Esteu d’acord?

Més que un conjunt de tècniques, podriem dir que el Mindfulness és un estil de vida que procedeix de tradicions orientals (sobretot del budisme) y que recentment d’ha adaptat a la cultura i societat occidentals. La paraula Mindfulness no té una traducció pura al castellà ni al català i normalment es tradueix com “atenció o consciència plena”. Tot i que de vegades s’assimila molt a la paraula “meditació”, el Mindfulness inclou un conjunt de pràctiques per aprofundir en la intel·ligència emocional molt variades i heterogènies. Aquí recullo la definició que fa Jon Kabat-Zinn (un dels introductors del Mindfulness al món occidental i de l’empresa), qui diu que “mindfulness consisteix en prestar atenció d’una manera especial, de forma intencionada, en el moment present i sense jutjar”.

10 TIPS PER FER MINDFULNESS CADA DIA

1. Deixa de banda el món de la idea, el judici i l’anàlisi i passa al de l’experimentació i l’acció.

2. Deixa de banda les caretes, els personatges i l’ego i mostrat des de l’essència i l’autenticitat. Sigues tu.

3. Viu més la vida present, aquí i ara. No estiguis tant centrat en el passat ni en el futur.

4. Aprèn a viure des del SER i menys des del POSSEIR i el FER.

5. Confia en les pròpies capacitats i recursos.

6. Entrena una ment flexible, investigadora, oberta i curiosa.

7. Fixa’t i gaudeix més del camí i del procés i menys en la meta i els resultats.

8. Accepta i acull la realitat tal i com és, tot coneixent els propis limits i aprenent a renunciar quan cal.

9. Cuida’t, accepta’t i tractat com et mereixes, amb estimació.

10. Practica cada dia la solidaritat, l’amabilitat, la gratitut i l’estimació a tots els ser vius.

Per acabar el post d’avui, us posaré un exercici molt senzil: tria una activitat rutinària en la teva vida quotidiana i prova de realitzar-la amb consciència, per exemple: dutxar-te, passejar el gos, fer el sopar, maquillar-te, passejar pel bosc… Es tracta de que quan ho facis estiguis 100% centrat en aquesta activitat, captant imatges, olors, sons, sensacions, inclús les interferències que pateixes, deixant-les passar amb tranquilitat i tornant a l’activitat.

Si voleu més suggerències per anar entrenant, només ho tenir que demanar…

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: