Un camí cap a l'autèntic autoconeixement

L’EGOGRAMA, COM SABER INDENTIFICAR ELS PROPIS ESTATS DEL JO

Fa just un mes vaig publicar la primera entrada sobre l’Anàlisi Transaccional, model psicològic humanista que ens aporta una gran quantitat d’eines per aprofundir en l’autoconeixement i en la millora de les relacions interpersonals. Vaig explicar el significat dels tres ESTATS DEL JO (estats de la personalitat), descrits per Eric Berne: PARE (estar normatiu), ADULT (estat reflexiu) i NEN (estat emocional).

El mateix autor aprofundeix en l’explicació dels tres estats de la personalitat i en fa unes subdivisons, convertint els tres estats en set. Això facilita la comprensió i la indentificació dels diferents comportaments que adoptem els humans, per després decidir si sabem adaptar-los de forma adequada a les diferents situacions de la vida.

Així, l’estat PARE el divideix en dues versions ben diferenciades: el PARE PROTECTOR o NUTRITIU i el PARE CRÍTIC. En la primera adoptem conductes d’ajut, comprensives, empàtiques, amistoses i properes. En la segona adoptem conductes fermes, més rígides, normatives i moralitzadores.

L’estat ADULT no té subdivisions, és únic i, com vam dir, emet racionalitat, anàlisi, ponderació i neutralitat.

Finalment, l’estat NEN el subdivideix en 4, que connecta amb les 4 emocions bàsiques humanes: la por , l’alegria, la tristesa i la ràbia (en un proper post ens endinsarem en les emocions). El NEN LLIURE viu l’alegria, el NEN REBEL connecta amb la ràbia, El NEN SUBMÍS amb la tristesa i la por i el NEN CREATIU o Petit Professor ho fa amb la creativitat i la intuició.

Aquests estats, formes de comportament o estils de personalitat no són millors ni pitjors, ni bons ni dolents, tants sols pretenen ser descripcions objectives de conductes classificables, per a la posterior anàlisi personal i per a prendre decisions de si canviar-les, modular-les adaptar-les o reconduir-les.

D’una banda, caldrà valorar en quin moment actuar des de cada un dels set estats, amb quines persones millor actuar d’una manera o d’un altra i d’altres variables situacionals i contextuals. D’altra banda, haurem de valorar el COM actitudinal; és a dir, no és el mateix, per exemple, posar límits al teu fill des del PARE CRÍTIC amb fermesa i respecte envers ell que fer-ho cridant o despreciant-lo. I aquesta distinció del COM es pot fer en cada un dels set estats del jo.

L’EGOGRAMA és una eina d’autoconeixement que es pot construir de diferents formes i amb diferents metodologies. Un cop construit aquest diagrama d’aquest “com em veig a mi mateix”, visualitzarem en quina mesura tenim desenvolupats els diferents estils de personalitat.

Et convido a que em demanis gratuïtament el qüestionari del EGOGRAMA enviant-me un missatge a través de http://pepcampsbarnet.com/contacta-amb-mi/. La correcció i interpretació te la remetré per mail de forma gratuïta.

Bona setmana i bon autoconeixement!

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: