Un camí cap a l'autèntic autoconeixement

EL QUÈ I EL COM DE LA COMUNICACIÓ INTERPERSONAL

Abans de que un nadó neixi, aquest ja ha experimentat aquesta constant en la vida d’una persona que és el fet comunicatiu. Quan la mare s’acaricia la panxa i el futur ser respon amb un moviment, quan el pare parla apropant-se al ventre matern i una cama prem cap a l’exterior, tot reaccionant a la veu, quan el fetus sembla ballar al so de la música que percep de l’exterior mentre la mare condueix… Aquests són només uns exemples introductoris per il·lustrar que la comunicació forma part de la vida d’una persona des de molt abans que aquesta sigui conscient de l’existència. També, observar com el nadó respon amb el seu moviment corporal a un tonus de veu o a unes notes musicals, ens serveix per avençar que la comunicació es duu a terme no només a través del llenguatge verbal (el QUÈ diem) , si no també a través de molts altres senyals i codis no verbals (COM ho diem).

“L’home és un animal social”. Ja els filòsofs antics com Aristòtil i Séneca van aportar la idea de que no es concep el desenvolupament humà sense que es doni un contacte constant entre persones. Avui en dia la psicologia de la comunicació i la psicologia social continuen investigant i aportant dades per a l’aplicació de les bases de la comunicació en qualsevol entorn de la vida de les persones i en l’aplicació d’aquestes en el desenvolupament de les relacions humanes. Ja que hi ha una interacció constant entre persones en qualsevol institució (empresa, família, escola…), es donen constantment processos de comunicació interpersonal.

Segons els autors Scott i Powers, “la comunicació interpersonal és aquella que es dóna amb algú més. És una cosa que fa la gent i que fa a la gent, que la relaciona i l’expressa. És canvi i intercanvi. Per si mateix, la comunicació interpersonal és la que s’exerceix amb algú mes diàriament i on es poden intercanviar pensaments, idees, sentiments i necessitats. “

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: