Un camí cap a l'autèntic autoconeixement

COM EM COMPORTO: EL MEU ESTAT “PARE”

Fa un mes, en el darrer post de les categories ANÀLISI TRANSACCIONAL i AUTOCONEIXEMENT, plantejava l’Egograma com a una eina per poder identificar els propis ESTATS DEL JO o estils de comportament.

Avui ens centrarem en l’estat PARE. Recordem que aquest estat de comportament reprodueix els aprenentatges adquirits dels nostres pares o figures que han influït en la nostra vida, sobretot quan erem infants. Una bona part del que pensem, que alhora condiciona la forma com actuem, parteix de l’adquisició i integració inconscient d’una sèrie de valors, creences, tradicions, prejudicis, cultura… Això no significa que no podem canviar pensaments, creences i formes que tenim de veure les coses si ens convé, ja que la realitat no existeix, sino la percepció que tenim de la mateixa.

També vam explicar que l’estat PARE té dues variants. A una l’anomenem PARE CRÍCTIC i a l’atre PARE PROTECTOR.

Algunes de les funcions del PARE CRÍTIC són: jutjar, criticar, ordenar, manar, moralitzar, adoctrinar, posar límits… i alguns adjectius que defineixen la manera d’actuar d’una persona quan està en aquest estat són: autoritària, manaire, dominant, perfeccionista, dura, rígida, perseverant, ordenada…

Pel que fa a les funcions del PARE PROTECTOR són: protegir, guiar, ajudar, acaronar, empatitzar, acompanyar, tranquilitzar… I alguns adjectius que defineixen la manera d’actuar d’una persona quan està en aquest estat són: comprensiva, empàtica, solidària, tranquila, amistosa, dóna confiança…

Si t’hi fixes, en cap dels casos he definit els comportaments com a millors o pitjors, o com a conductes a potenciar o a evitar, o al menys aquesta ha estat la meva intenció. Ara bé, gairebé segur que tu t’identifiques més amb un estat PARE que no pas amb un altre. És així? Podríem dir que domines o se’t dóna millor un estat que un altre? És possibe que tinguis més dificultats en aplicar unes funcions que unes altres? O que, en funció d’això, dominis o et desenvolupis millor en un tipus de conflictes que en uns altres? O no és així i creus que apliques igual d’eficaçment el teu PARE CRÍTIC que el teu PARE PROTECTOR i que ho fas quan cal fer-ho? Si vius en parella i tens fills o filles, t’has plantejat si un membre de la parella actua més en un tipus de situacions i l’altre en unes altres, en funció de l’estat que requereix la situació? Si és així, creus que això és el millor? Creus que val la pena fer algun canvi en aquest sentit, per exemple, saber posar més límits i no ser tant comprensiu? Com t’hi sents amb tot això?

A part d’aquests plantejaments, ara ho complicaré una mica més. Fins ara he intentat que et plantejessis si et mancava una conducta més “crítica” o més “protectora”. Ara ho faré al revés, ja que potser el que et preocupi no sigui la mancança, sino l’excés. És possible? O més que l’excés, potser millor “les formes”, com es diu popularment. Vull dir, per exemple, que no és el mateix ajudar amb la vivència interior de “tots ens mereixem ser ajudats i necessitem ajuda en algun moment donat”, que fer-ho amb la de “pobret, l’ajudaré, sense mi no se’n sortirà”. La POSICIÓ EXISTENCIAL inherent a l’acció d’ajudar és molt diferent en ambdós casos (ja tractarem aquest terme en un proper post). M’explico? Tornaré a llençar-te algunes preguntes. T’adones que crides per fer-te escoltar i després et sents malament? Tens tendencia a jutjar i això et genera discusions? Dones consells quan ningú no te’ls demana? Ajudes alguna persona i després t’adones que realment no l’has ajudat? Ets tant rígid/a que potser les persones t’eviten?

Tant si et plantejes un canvi en tu mateix/a perquè et trobes mancat d’un recurs com si te’l plantejes perquè l’utilitzes de forma exagerada o inadequada, enhorabona! Estàs fent un pas molt important per poder créixer. El problema és quan algú no identifica res a canviar en sí mateix i et diu alguna cosa així com: “jo sóc així, i ni res ni ningú no em farà canviar”

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: